Myom och rikliga blödningar

Myom och rikliga blödningar

Hej,
Jag är 43 år gammal och har haft besvär med myom och smärtsamma och rikliga blödningar i flera år, ömma bröstvårtor/bröst, ingen sexlust, humörsvängningar, trött och orkeslös. Senaste året har jag gått upp flera kg i vikt, främst kring midjan.

Innan mens har jag PMS och ångest. När mensen börjar har PMS:en tidigare släppt men den fortsätter nu med kraftiga humörsvängningar de första 3-4 dagarna. I övrigt har jag en regelbunden menscykel.

Jag har ett stort myom som sitter i livmodern som troligtvis är orsaken till de rikliga blödningarna och väntar på tid att operera bort livmodern pga detta. Jag äter 5-htp för att öka serotonin.

I min nuvarande cykel började jag använda progesteronkrämen Matriarch 20 från dag 14 två ggr per dag. Upplevde lite ökad oro (kanske orelaterat) och värk i vänster äggstock. Drog ner till en gång per dag och besvären lättade.

Jag har sökt hjälp hos flera gynekologer men upplever inte att de bemöter mina besvär eller ger andra råd än hormonspiral eller hysterektomi.

Kan ni ge mig råd i hur jag kan använda Matriarch på ett korrekt sätt? Jag har läst igenom kommentarerna på er sida och det verkar som om en kombination av Matriarch 20 och 100 skulle vara bra för mig. Stämmer detta?

Ska jag använda Matriarch 100 istället?
Kan progesteronkräm påverka mitt myom negativt?
Finns det någon annan produkt ni skulle rekommendera?

Tack!

Hej!

Du är 43, och har regelbunden mens, vilket betyder att du är i den sena reproduktiva fasen (-3a enligt STRAW). Det innebär att din ägglossning inte längre är helt regelbunden och det kan ge problem med blödningar. Ditt myom ställer dessutom till det extra mycket med rikliga blödningar.

Att operera bort hela livmodern är ett drastiskt ingrepp även om det ibland kan vara det enda sättet att lösa problemet. Det kräver dock eftertanke. Du kommer att sluta blöda naturligtvis men du kommer inte att må bättre för du har inte löst den egentliga orsaken till problemet, som har med ägglossningen att göra.

Att ha en perfekt menscykel är dock inte alltid möjligt vid 43 års ålder men en hysterektomi kan göra att det blir svårare. Det kan påskynda klimakteriet.

Det bästa vore om du fick operera bort endast myomet. Det går inte alltid att utföra, men fråga i alla fall. Ibland kan myomet vara beläget på ett sådant ställe att det helt enkelt inte är möjligt.

Ablation och embolisering

Två andra alternativ är ablation och embolisering. Vid ablation bränns myomet bort och vid embolisering stryps blodflödet till myomet vilket gör att det kommer förtvina. Till skillnad från hysterektomi är det här inte lika invasiva ingrepp. Danderyds sjukhus i Stockholm har skrivit en artikel där du kan läsa mer.

Reglera menscykeln med progesteronkräm...

För att få en mer stabil menscykel och må bättre kan du använda progesteronkräm och kombinera de olika styrkorna för bästa resultat. Progesteron är dock inte alltid lämpligt vid förekomsten av myom för de cellerna fungerar lite underligt. Ibland kan de nämligen använda även progesteron som en tillväxtfaktor, inte bara östrogen. Hur man påverkas i den här situationen är svårt att veta i förväg. En del lyckas tvärtom krympa myom med progesteron så det verkar vara individuellt.

Progesteronkräm är hur som helst ett sätt att reglera ägglossningen (egentligen östrogenbildningen), för det är den som är central i menscykeln, och det som påverkar ditt humör och din energinivå allra mest.

Mensens första dag är dag 1 i cykeln. Runt dagarna 3-4 stiger nivån av hormonet FSH som bildas i hypofysen i hjärnan. Det stimulerar äggstockarna till att bilda östrogen och inleda ägglossningen. Med stigande ålder svarar inte äggstockarna lika snabbt längre för det finns inte lika många ägganlag kvar. Östrogenet stiger därför inte tillräckligt snabbt. Då måste hjärnan "ta i" lite, vilket den gör genom att öka takten på kroppsklockan vi alla har. Det här uppsnabbade "tickandet" ökar FSH men hela nervsystemet kan reagera vilket kan leda till en förändring av blodtryck och vätskebalans,  ge huvudvärk, oro, humörsvängningar, energiförändringar mm. Längre fram i klimakteriet orsakar det här de klassiska vallningarna, svettningar och avbruten sömn tex.

Om du börjar med en pump per dag av Matriarch 20 från dag 7 till dag 14-17 ungefär, kan det förstärka signalen och förbättra kommunikationen mellan hjärna och äggstockar. Det är lite som en radio ;-)

...och minska PMS

 

******
Logga in för att se resten av innehållet. Inte medlem? Bli det här - helt gratis.

error: Kopiering ej tillåten