Ingefära mot kraftiga blödningar och mensvärk

Ingefärarot och mald ingefära

Vem mer älskar ingefära?

Jag måste erkänna att det tog mig ett tag att vänja smaklökarna vid färsk ingefära för jag tycker det smakar parfym när den är rå eller inlagd. Däremot tycker jag att det är supergott att göra te på ingefära och citron och blanda i lite honung. Mycket ingefära ska det vara så att det bränner till lite!

Ingefära har traditionellt rekommenderats mot mensrelaterade besvär eftersom det är kramplösande och antiinflammatoriskt. Kvinnor som blöder kraftigt och/eller har mycket värk och kramper vid mens kan ha stor nytta av ingefära. Det kan även lindra matsmältningsbesvär och diarré som en del kvinnor kan uppleva i samband med mens, särskilt vid myom och endometrios.

En studie från 2014 visade att 250mg torkad ingefära tre gånger om dagen (under totalt 4 dagar per cykel) dramatiskt minskade kraftiga blödningar hos unga kvinnor. Den största skillnaden noterades under den andra månaden. Ingefära användes av testgruppen under tre cykler i rad. (1)

Prostaglandiner är hormonliknande ämnen som är involverade i flera processer som tex inflammation, blodkoagulering och sammandragning av glatt muskulatur. Vid menstruation utsöndras prostaglandiner för att livmodern ska dra ihop sig och stöta ut slemhinnan (endometriet). Kvinnor som bildar mer av de proinflammatoriska prostaglandinerna PGE2 och PGF2 alfa, blöder ofta mer än normalt (menorragi).

Ingefära har viss antiinflammatorisk effekt som påminner om ibuprofen och andra antiinflammatoriska läkemedel som ofta används för att behandla mensvärk och kraftiga blödningar. Ingefära blockerar också på enzymatisk väg bildandet av prostaglandiner vilket kan ge en smärtlindrande effekt och minska blödningens omfattning vid mens.

Den här artikeln finns också på Hormonis Facebooks-sida med kommentarer och tips på huskurer med ingefära


Referenser:
1. Kashefi F et al. Effect of ginger (Zingiber officinale) on heavy menstrual bleeding: a placebo-controlled randomized clinical trial. Phytotherapy Research Sep 2014

error: Kopiering ej tillåten