Hur får jag hormonbehandling med bioidentiskt östrogen och progesteron?

Hormonbehandling mot klimakteriebesvär

Hej Hormoni!

Jag är 52 år gammal och har inte haft mens på två år. Jag har gjort ett hormontest privat (salivtest) och det visade mycket lågt östrogen och progesteron. Det som är jobbigast är att jag inte kan sova och det påverkar hela mitt liv negativt! Det går oftast att somna helt ok men jag vaknar flera gånger varje natt genomsvettig. Ibland så mycket att jag måste upp mitt i natten och byta sängkläder!

På dagarna blir jag också svettig vid minsta lilla. Jag klarar inte av stress längre, jag känner mig nedstämd fast jag egentligen inte har något att klaga på. Jag vill inte ha antidepressiva för jag är inte deprimerad på det sättet, det bara känns så grått just nu. Och jag känner mig trög i huvudet! Jag har aldrig haft svårt för att lära mig nya saker men det går inte längre. Minnet är kasst också. Ska vara glad att jag hittar hem...

Mina leder i händer och fötter har börjat göra ont, särskilt på morgonen. Sexlust ska vi inte tala om och de gånger jag har sex så gör det ont även om vi använder glidmedel.

En gång för ganska länge sen fick jag Primolut för att jag ville skjuta upp mensen inför en semester. Jag vet nu att det är syntetiskt progesteron och jag mådde fruktansvärt dåligt av det och vill absolut inte använda det igen.

Jag antar att jag är i klimakteriet och jag skulle vilja få prova hormonbehandling men jag vill inte ha gestagen. Vad ska jag tänka på och säga till min gynekolog så att det blir rätt?

Det du beskriver är klassiska klimakteriebesvär vilket överensstämmer med att du är 52 år gammal och inte har haft mens på två år. Det betyder att du har rätt som antar att du är i klimakteriet och att hormonbehandling är det som bäst kan hjälpa dig.

Inga tester av något slag behövs egentligen för att ytterligare bekräfta detta. Om din läkare ändå skulle vilja ha mer underlag för att skriva ut östrogen åt dig är det följande två markörer som är av intresse:

S-östradiol och s-follitropin (follikelstimulerande hormon, FSH). Dessa är blodprov.

Progesteron är inte en relevant markör att testa eftersom du har passerat menopaus och inte har någon ägglossning längre. Därför är ditt progesteron är lågt och ska vara det. Det behövs inget test för att avgöra det.

Ett (för) lågt östrogen tillsammans med ett högt FSH visar att äggstockarna slutat producera östrogen och att du är i klimakteriet. Med andra ord kan det vara lämpligt med östrogenbehandling.

I ditt fall är det rimligt att förvänta sig ett lågt östradiol och ett högt FSH-värde eftersom du är 52 år och inte har haft någon mens på två år. Du är alltså postmenopausal.

Eftersom menopaus är resultatet av en kronobiologisk process som alla biologiska kvinnor går igenom, utan undantag, finns det som sagt egentligen ingen anledning att bekräfta det med tester om kvinnans ålder och symptombild överensstämmer med klimakteriet. Det är därför inget man som patient kan kräva av primärvården förutsatt att man får den behandling man har rätt till naturligtvis.

Är man ändå nyfiken går det dock utmärkt att själv bekosta dessa tester via en tjänst som tex www.blodkollen.se eller www.medisera.se.

Vem ska man gå till för att få hormonbehandling mot klimakteriebesvär?

 

******
Logga in för att se resten av innehållet. Inte medlem? Bli det här - helt gratis.

error: Kopiering ej tillåten