För kort lutealfas – eller inte

Diagram över basal kroppstemperatur

Min önskan är att bli gravid men jag har för kort lutealfas, dvs min basala kroppstemperatur sjunker för tidigt och jag börjar småblöda flera dagar innan beräknad mens.

Jag har köpt en progesteronkräm som jag tänkte prova men nu undrar jag hur jag ska dosera för jag hittar olika svar överallt? Ta innan ägglossning - ta efter ägglossning- ta inte när du är gravid - använd till vecka 12 osv osv.

För mig känns det logiskt att smörja från någon dag efter bekräftad ägglossning och fram till beräknad mens. Skulle man få ett positivt graviditetstest fortsätter man smörja till vecka 12 för att undika missfall? Har jag helt fel? Hur tänker du?

Jag håller med om att det är logiskt att använda progesteronkräm efter ägglossningen om det är så att lutealfasen verkligen ÄR för kort. Men en lutealfas förutsätter att det faktiskt varit en ägglossning. Det kan man bara bekräfta genom att mäta basal kroppstemperatur och det har ju du gjort.

Så i ditt fall kan det absolut vara så att ägglossningen blir av precis som den ska men gulkroppen börjar brytas ned för tidigt. Då bildas inte mer östrogen och progesteron, och då kollapsar livmoderslemhinnan, vilket visar sig som mellanblödningar eller att mensen kommer för tidigt.

I det här fallet skulle du då behöva en relativt hög dos progesteron, som tex krämen Matriarch 100, och ta 1-2 pumpar morgon och kväll med början EFTER ägglossning, dvs när du ser en temperaturhöjning. Sluta dagen före beräknad mens eller fortsätt om det är så att du kan vara gravid.

Kort lutealfas eller tidig ägglossning?

Många tror att de har en kort lutealfas fast de i själva verket räknat fel med några dagar. Ägglossningen inträffade alltså lite tidigare än de beräknat. Mens kommer konsekvent 13-15 dagar efter ägglossning, i genomsnitt 14 dagar. Det är så länge gulkroppen är funktionsduglig utan graviditetshormonet hCG.

Kort lutealfas eller utebliven ägglossning?

Många är även övertygade om att de har ägglossning men för kort lutealfas utan att bekräfta med temperatur. LH-tester är inte helt tillförlitliga. Man kan ha en LH-topp utan att det blir ägglossning. Inte heller räcker det med att konstatera att man får en ökad mängd flytningar och fertilt sekret. Sekretet tyder på att det bildas östrogen, vilket är ett tecken på ägglossning, men inte en bekräftelse.

I de här fallen är det oftare så att ägglossningen faktiskt inte blir av som den ska. Då är det ägglossningen som är problemet och det som ska lösas. Inte lutealfasen.

Det är i de fallen som en låg dos progesteronkräm FÖRE ägglossning hjälper till. Det imiterar den process som sker naturligt i cykeln. Nivån av progesteron stiger tydligt några dagar före ägglossningen. Inte mycket, men tydligt. Det är en nödvändig hormonell signal och utan den blir det ingen ägglossning. [1] [2]

Nu kan det förstås vara så att båda problemen föreligger samtidigt och det blir vanligare med stigande ålder. Det är så att säga upptakten till klimakteriet. Ju äldre vi blir desto färre livsdugliga ägganlag har vi kvar att ägglossa med och ju svårare blir det att bilda duktiga gulkroppar.

Mellanblödningar

Ett vanligt tecken på en ofullständig ägglossning är just mellanblödningar. Ägglossningen är en process där det bildas östrogen i flera ägganlag samtidigt, men bara ett ägg (oftast) per cykel når full mognad och "kläcks" till slut. Det är själva kläckningen som ombildar äggblåsan till en gulkropp och i den finns celler som producerar både östrogen och progesteron.

 

******
Logga in för att se resten av innehållet. Inte medlem? Bli det här - helt gratis.

error: Kopiering ej tillåten