Ta hormonprover när man går på p-piller

Finns det något syfte med att mäta, eller testa, sina hormonvärden när man går på p-piller?

Nej, det finns det inte!

För vad är p-piller för något egentligen?

Det är preparat som kombinerar etinylöstradiol (etinylestradiol) med ett gestagen som till exempel levonorgestrel, drospirenon eller dienogest.

Effekten av kombinerade p-piller är att ägglossningen, och därmed menscykeln, upphör. Utan ägglossning bildar man mycket låga nivåer av könshormoner och därför finns det ingen anledning att göra prover för de kommer naturligtvis att visa låga värden.

Nu är tanken att dosen av etinylöstradiol i p-pillrena ska ge tillräckligt med östrogen effekt för att man ska må bra, men så blir det inte för alla. Särskilt med de riktigt minidoserade preparaten som bara innehåller 20mcg etinylöstradiol.

Östrogenet i p-piller är etinylöstradiol, inte det kroppsegna 17-beta-östradiol. Det är en annan molekyl och därför syns inte det på provtagning eftersom det inte är det man testar för. Analyser av etinylöstradiol görs bara i forskningssammanhang eller när man testar avloppsvatten.

Så.

Om du använder kombinerade p-piller, men inte mår bra av det, är det inte en provtagning du behöver. Eller säg progesteronkräm till exempel.

Mitt förslag är att du funderar på varför du använder preventivmedel till att börja med. Är det för att inte bli oönskat gravid? Då finns det andra hormonfria metoder du skulle kunna prova och utvärdera.

Är det för att behandla något annat? Då kan det i många fall finnas fler sätt att tackla problemet, med eller utan hormoner.

Lösningen ligger dock inte i en provtagning medan du fortfarande äter p-piller.

 

******
Logga in för att se resten av innehållet. Inte medlem? Bli det här - helt gratis.

Skrivet av:
Hormoni

Sylvia Oppenheim startade Hormoni 2009 och skriver om kvinnors reproduktiva hälsa i allmänhet, och om PMS och klimakteriet i synnerhet, med en förhoppning att bidra till ökad kunskap och förståelse för den egna kroppen genom hela livet. Sylvia läser sjuksköterskeprogrammet på KI och vill forska vidare inom gynekologisk endokrinologi och omvårdnad i klimakteriet. Mer om Sylvia

error: Kopiering ej tillåten