Menscykelmatematik

För att använda progesteronkräm på ett sätt som hjälper, krävs det (för det mesta) att man har koll på sin menscykel och vet på ett ungefär hur lång den är. Det kan man veta och beräkna genom att det finns en fast parameter att förhålla sig till. Nämligen att mens konsekvent kommer 14 dagar efter ägglossning.

Ett vanligt råd hos allehanda progesteronkrämsförsäljare är att använda progesteronkräm under cykeldagarna 16-28. Det kan delvis ha att göra med att de inte förstår hur eller varför man ska använda progesteronkräm på ett hjälpsamt sätt. Det kan också bero på att de vill akta sig för att göra några medicinska påståenden i samband med försäljning av en produkt.

Tyvärr är det där en instruktion som ofta stjälper mer än hjälper.

En vanlig fråga på detta tema kan se ut så här:

"Jag har precis börjat använda progesteronkräm under dagarna 16-28. När börjar jag om med krämen om min mens är försenad?"

Ja, på nästa dag 16 förstås...

Frågeställaren har inte riktigt förstått det här med menscykelmatematik.

Oavsett när mensen kommer är den första blödningsdagen cykeldag 1. Det spelar ingen roll hur lång tid som gått emellan. Om det tog 29 dagar en cykel och 33 dagar en annan cykel och 25 dagar en tredje cykel så är dag 1 fortfarande dagen då blödningen dyker upp.

Även om det bara är lite blod.

Första blödningsdagen = cykeldag 1.

Så i det här fallet inträffar cykeldag 16 efter 15 dagar räknat från den första blödningsdagen (1+15 = 16) oavsett när den dagen nu inträffar.

Att mensen är försenad innebär en av två saker:

1. Att ägglossningen inträffat senare än normalt (eller snarare - senare än man trodde).

2. Att man är gravid.

Att säga till någon att de ska använda progesteronkräm under dagarna 16-28 innebär underförstått att det ska användas under lutealfasen. Dvs de 14 dagar som det tar efter ägglossningen innan mensen kommer. 12 dagar i det här fallet eftersom man här räknar med att ägglossningen sker på dag 14.

Men det gör den ju inte alltid i varje cykel.

För att man ska använda progesteronkräm korrekt under lutealfasen måste man alltså veta när har JAG troligtvis ägglossning? Hur lång brukar MIN menscykel vara?

Anledningen till att det är viktigt att börja på rätt dag är för att få en hjälpsam effekt. Annars är det ju ingen idé att använda progesteronkräm till att börja med!

En önskad effekt brukar vara hjälp mot PMS till exempel. Då krävs det att man dels använder en tillräckligt hög dos, dels att man verkligen börjar EFTER ägglossningen och inte före eller precis samtidigt för då kan man rubba den och då brukar resultatet ironiskt nog bli ännu mer PMS.

Så.

Menscykelmatematik är viktiga grejer och något alla borde få lära sig tidigt i livet.

Det är världens bästa verktyg för att få en inblick i hur du mår, eller egentligen VARFÖR du mår som du mår, just idag.

Och varför du förmodligen inte kommer må likadant imorgon.

Att VETA det, att vara beredd, kan betyda oerhört mycket för ditt välmående och mentala hälsa. Särskilt när den inte ligger på topp.

Använd en vanlig hederlig kalender för att anteckna dina cykeldagar eller använd en mobilapp. Själv använder jag P Tracker (Menskoll Deluxe) som jag tycker är bra, men det finns massor av olika.

 

******
Logga in för att se resten av innehållet. Inte medlem? Bli det här - helt gratis.

Lorem ipsum
error: Kopiering ej tillåten