Varför är inte progesteronkräm ett registrerat läkemedel?

Det är många kvinnor som berättar om progesteronkräm för sin läkare och får höra att det är strunt, att det inte fungerar eller att det tom skulle vara riskabelt. Varför är det så?

Ingen progesteronkräm finns som ett registrerat läkemedel och därför vill ingen svensk läkare befatta sig med det överhuvudtaget. Det spelar ingen roll att det fungerar bra och att det hjälper många. Det. är. inte. ett. registrerat. läkemedel. Och där tar liksom diskussionen slut.

Men varför registreras det inte som ett läkemedel då? Så att vi skulle kunna börja ha en diskussion om det.

Det finns flera anledningar till det.

Det är till att börja med inte Läkemedelsverket själva som beslutar om vilka läkemedel som ska säljas i Sverige vilket många felaktigt verkar tro efter diverse utspel i media från personer som inte tycks veta hur svenskt regelverk fungerar.

Men det är viktigt att förstå regelverket för att kunna ha en relevant åsikt! Det är en del av demokratin att veta och förstå hur våra myndigheter fungerar och vilka lagar som styr dem så det är väl investerad tid att sätta sig in i det.

Läkemedelsverket tar beslut om de ansökningar som de tar emot från industrin, dvs från företag som tillverkar och vill sälja läkemedel.

Läkemedelsverket är en statlig myndighet som fungerar som kontrollinstans för handeln med läkemedel och apoteksverksamhet. Företag drivs ju i vinstintresse som bekant. Vinstintresse blir lätt till girighet. Företag kan inte tillåtas sälja vilka preparat som helst för att tjäna pengar utan någon som helst kontroll.

Läkemedelsverket fyller en mycket viktig funktion för att vi som patienter i Sverige ska kunna vara trygga i vetskapen om att de läkemedel våra läkare skriver ut till oss har genomgått rigorösa tester, att de inte innehåller ämnen de inte ska innehålla och att de fungerar på det sätt de påstås göra.

Nu ser verkligheten inte riktigt lika naiv ut men det är inte det just den här artikeln kommer ta upp.

 

******
Logga in för att se resten av innehållet. Inte medlem? Bli det här - helt gratis.