• Hormoni
  • Posts
  • Ska jag äta det, döda det, eller tja... sätta på det?

Ska jag äta det, döda det, eller tja... sätta på det?

Senaste nytt från Hormoni

Hej!

Har du också lagt märke till att det pratas väldigt mycket om testosteron bland "the menoposse" på sociala medier?

Tyvärr är det mycket direkta felaktigheter som inte blir mer sanna bara för att de upprepas hela tiden. Att få, eller inte få, testosteron framställs också som en feministisk fråga och det tycker jag blir fel för det drar uppmärksamheten bort från östrogenbehandling som är det viktigaste mot klimakteriebesvär.

Den feministiska frågan är att de som behöver ska få RÄTT östrogenbehandling och RÄTT uppföljning. För vi erbjuds sällan det idag! I något land.

Fel östrogenbehandling blir inte rätt bara för att vi lägger till testosteron.

Att någon går ut och säger att de inte blev hjälpta förrän de fick testosteron hjälper liksom ingen annan. Det var väl roligt för dem men det går inte att applicera på alla andra bara för det.

Det beror på vilken fas av klimakteriet eller postmenopaus man är i och det beror på vilket och hur mycket östrogen man står på. Och det handlar inte alltid om att det är för lite östrogen vill jag understryka.

Det kan vara svårt att ställa in östrogendosen för en kvinna som är i början av klimakteriet och fortfarande har blödningar. Hon bildar nämligen mycket östrogen tidvis och det är en del av problemet.

Lösningen är att stänga av ägglossningen som funktion. Det vill säga man vill få tyst på allt hormonellt "prat" i nervsystemet och återföra en lagom dos av östrogen som ska hålla allt i gott skick. Det är inte doserna i MHT avsedda för. Så det är ett problem.

Lyckas man med det får man bort besvär som vallningar, svettningar, sömnbesvär, oro och huvudvärk. Men man kan samtidigt råka slänga ut babyn med badvattnet när det gäller sexlusten.

För sexlust är mer komplext än enbart östrogen och testosteron. Dessa hormoner påverkar signalsubstanser som serotonin och dopamin som också är involverade i sexlust. Frågan är om inte de hormonella växlingar som sker under cykeln är minst lika viktiga faktorer för att trigga de signalsubstanser som triggar till lust?

För allvarligt talat. Om vi nu ska bli lite privata här...

Något jag har upplevt som en del av min, ska vi säga, "hormonella profil", är en återkommande fråga om huruvida jag vill äta det, döda det eller, tja... sätta på det helt enkelt. Det är inte alltid lätt att särskilja de impulserna liksom! Är jag ensam om det här? 🤣🤣

Men det är det här med impulser, impulsivitet och dopamin som jag tror är ledtrådar till sexlust.

När vi stänger ner cykeln (ägglossningen) effektivt kan det påverka sexlusten negativt just för att de impulserna inte längre bara kommer. Och då kan det förmodligen hjälpa med lite testosteron, men det beror som sagt på och det förutsätter en rimlig nivå av östrogen.

Det behöver inte heller vara just testosteron. DHEA kan fungera lika bra på lusten. Förmodligen för att det kan ombildas till testosteron.

Det jag vill sammanfatta med är att klimakteriet inte är en enhetlig homogen fas i livet. Det finns många rörliga delar i klimakteriet och övergångar mellan faser. Det finns därför inte ett upplägg som kan appliceras på alla för samma resultat utan först måste man avgöra vilken fas man är i, just nu, och vilken man är på väg emot.

Man skulle kunna sammanfatta begreppet "faser" här med "hur mycket cyklisk aktivitet och förmåga har jag egentligen, just nu"?

Faser är något jag kommer prata mycket om på Hormoni framöver så håll i hatten ;-)

***
Tack så mycket för alla fina mail jag fick efter det senaste utskicket. Jag blev jätteglad och peppad!

Här är mitt och Chat-GPTs försök att illustrera min tankegång ovan. Var fick den spindel ifrån?? 🤣

Bildkälla: AI-genererad bild via programmet DALL-E.

Reply

or to participate.