- Hormoni
- Posts
- Kvinnodagen 2025
Kvinnodagen 2025
Det kunde bli värre alltså...

Ja, inte kan vi väl säga att det ser särskilt ljust ut på kvinnofronten just nu, politiskt sett.
Så vad kan vi ta upp som ser ljusare ut då?
Att det pratas så mycket mer om kvinnors reproduktiva åldrande och hälsa just nu. Det tycker jag är ljust och positivt! Sen att jag kan bli trött på allt gapande i sociala medier från folk som bara tycker och inte förstår, det är en annan sak. Det bidrar ändå till att intresset för kvinnohälsa växer och att klimakteriet synliggörs. Att stigmat och ålderismen kring klimakteriet håller på att brytas. Inget mer sveda-värk-och-brännkärring! Det finns behandling som hjälper och den ska man ha rätt att få om man vill och behöver. Punkt.
Apropå, sveda, värk och bränn…
Just nu går jag sista terminen på sjuksköterskeprogrammet på KI och under sista terminen ska vi (tar sats och andas in): skriva C-uppsats och vara ute på klinisk praktik på två olika ställen, och i samma veva som vi ska vara klara med uppsatsen och försvara den (och opponera på en annan) ska vi ha klinisk examination och sedan den slutliga examinationen (andas ut). Så det är lite stressigt… 😱
Men. Även om det är ett helvete att försöka få ihop den här uppsatsen hade jag turen att kunna välja ett ämne som intresserar mig, nämligen urogenitala besvär efter menopaus.
2014 bytte man namn på den här gruppen av symptom från “vulvovaginal atrophy” till “genitourinary syndrome of menopause” (GSM) 1 vilket var bra för då fick man med hela paketet så att säga. Uttrycket “torra slemhinnor i underlivet” handlar inte enbart om vagina utan omfattar även vulva, urinvägar och blåsa.
Eftersom de urogenitala vävnaderna är mycket östrogenkänsliga innebär det att de påverkas negativt av tillstånd med för låga cirkulerande nivåer av östrogen som till exempel klimakteriet och postmenopaus.
Exempel på urogenitala besvär är:
Reply