• Hormoni
  • Posts
  • Har tonåringen östrogenöverskott?

Har tonåringen östrogenöverskott?

Och kan hon använda lite av min progesteronkräm?

Bästa Sylvia, Har fått så bra råd av dig när det gäller mina problem, hoppas du har tips för min snart 14-åriga dotter också.

Hon har haft mens sedan hon var elva o ända sen första gången har det varit regelbundet o nästan utan smärta. Sedan i vintras har hon mer oregelbunden mens, har fått mycket acne, ridbyxlår o hon känner sig håglös o lite ledsen ca en vecka innan mens. Har hon östrogenöverskott? Kan jag ge henne lite av min progesteronkräm? Hur mycket i så fall?

Kan säga att jag själv hade så i tonåren o senare kom mycket smärtsam mens vilket efter många år visade sig vara endometrios på många ställen t o m i tarmen (operation så klart). Vill inte att min dotter ska gå samma öde till mötes. Läkare vill skriva ut p-piller men det känns inte aktuellt alls i första hand. Tacksam för svar.

Nej, hon har inte östrogenöverskott på det sättet att hon skulle bilda för mycket. Problemet är att hon fått oregelbunden mens och därmed oregelbunden ägglossning. Men det finns en anledning till det och det är den anledningen man bör rikta in sig på.

Trots att du utvecklade endometrios, och det finns en ärftlig faktor i det1 , är det ändå ett positivt tecken att din dotter sedan mensdebut inte har upplevt någon onormal smärta.

Och p-piller löser egentligen ingenting i den här situationen, det har du helt rätt i. P-piller (kombinerade) skulle stänga av ägglossningen helt och ta bort många symptom, men det löser inte det underliggande problemet. Dessutom skulle den behandlingen innebära att hon går miste om detta ypperliga tillfälle att lära känna kroppen och cykeln och själv ta kontroll över den. Hade hon haft svår smärta till exempel, då hade det varit en annan sak.

Du undrar om dottern kan använda progesteronkräm, och det kan hon, men det viktigaste för henne på längre sikt är att se över kosten. Något verkar ha förändrats på det området den senaste tiden. Är det något som du känner igen?

Att hon nu har blivit mer oregelbunden och fått mycket akne visar att hon inte ägglossar regelbundet längre och sannolikt bildar ett överskott av testosteron.

I äggstockarna är testosteron förstadiet till östradiol.2 Det är därför testosteronbildning hos kvinnor hänger ihop med funktionen för ägglossning och äggreserven. I puberteten är det vanligt med ett överskott av testosteron på grund av att ägglossningen inte kommit igång ordentligt. Testosteron ökar produktionen av sebum i huden, vilket kan resultera i akne.

Men dottern hade ju regelbunden mens från början, så vi kan inte förklara den här förändringen med puberteten.

Ett annat hormon som stimulerar till testosteronbildning hos kvinnor, men inte på ett bra sätt, är insulin.3

Insulin insöndras i blodet när man äter något. Det ser till att glukos i blodet kommer in i cellerna där det kan användas för att bilda energi. När man har ett alldeles för svajigt blodsocker med höga toppar, eller ett ständigt förhöjt blodsocker under för lång tid, bildas för mycket insulin och man blir till slut insulinresistent. Dvs insulinet kan inte få in allt glukos längre för cellerna är fulla. Då måste glukos omvandlas till fettsyror istället och lagras som fettvävnad.

Insulinresistens leder till övervikt, till dysreglerad ägglossning (PCOS) och till inflammation. Vid oregelbunden mens pga PCOS kan vissa få svår mensvärk när mensen väl kommer. Jag vill nämna det eftersom du är orolig att din dotter ska utveckla endometrios precis som du. Men i det här fallet betyder det alltså inte nödvändigtvis att man har endometrios, utan mensvärken beror på andra inflammatoriska orsaker relaterade till PCOS.

Det positiva är att det här går att vända, och det kan gå fort!

Det viktigaste och mest effektiva är att se över kosten och undvika för mycket snabba kolhydrater som godis, läsk och snacks, men även frukt. Det kan vara svårt för tonåringar att köpa men det kanske går lättare när du förklarar att det är priset för att aknen ska försvinna.

Det är inte bara vad man äter som är viktigt, utan NÄR man äter det. Undvik att småäta under dagen och försök äta lite större måltider färre gånger per dag och under en begränsad tid på dygnet. Ät inte för sent. Måltiden bör inte innehålla enbart kolhydrater utan även protein och fett. Målet är att hålla blodsockret stabilt och undvika snabba toppar och djupa dalar där man blir alldeles darrig för man är så hungrig.

Är sötsuget svårt kan kosttillskott med krom hjälpa bra för att öka känsligheten för insulin och dämpa sug och aptit.4 Myo-inositol och d-chiro-inositol är också hjälpsamt vid PCOS.5

När blodsockret stabiliseras och insulinkänsligheten normaliseras kan ägglossningen också normaliseras igen. Då är det inget som rubbar omvandligen från testosteron till östradiol längre och cykeln blir regelbunden igen.

Om hon hade haft väldigt mycket akne och besvär av det hade hon kunnat använda tillskott med sågpalmetto (serenoa repens) eftersom det hämmar omvandlingen av testosteron till DHT som vid höga nivåer kan orsaka både akne och ökad behåring.

Skulle inte koständringar och ovan förslag räcka ända fram för att göra menscykeln regelbunden igen kan hon även testa progesteronkräm eftersom hon haft regelbunden mens sedan hon var 11 år.

Det kan räcka med några cyklers användning för att ägglossningen ska rulla på av sig själv igen. Då är det en låg dos (10-20mg per dag) några dagar före beräknad ägglossning som gäller. Från någon av cykeldagarna 8-10 och 3-7 dagar framåt beroende på hur lång cykeln brukar vara normalt.

Referenser:

1  Rahmioglu, N., Mortlock, S., Ghiasi, M. et al. The genetic basis of endometriosis and comorbidity with other pain and inflammatory conditions. Nat Genet 55, 423–436 (2023). https://doi.org/10.1038/s41588-023-01323-z

2  Ryan, K. J., & Smith, O. W. (1965). Biogenesis of steroid hormones in the human ovary. Recent progress in hormone research, 21, 367–409.

3  Pateguana, N., & Janes, A. (2019). The contribution of hyperinsulinemia to the hyperandrogenism of polycystic ovary syndrome. Journal of Metabolic Health, 4(1), 3 pages. doi:https://doi.org/10.4102/jir.v4i1.50

4  Heshmati, J., Omani-Samani, R., Vesali, S., Maroufizadeh, S., Rezaeinejad, M., Razavi, M., & Sepidarkish, M. (2018). The Effects of Supplementation with Chromium on Insulin Resistance Indices in Women with Polycystic Ovarian Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Hormone and metabolic research = Hormon- und Stoffwechselforschung = Hormones et metabolisme, 50(3), 193–200. https://doi.org/10.1055/s-0044-101835

5  Greff, D., Juhász, A.E., Váncsa, S. et al. Inositol is an effective and safe treatment in polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Reprod Biol Endocrinol 21, 10 (2023). https://doi.org/10.1186/s12958-023-01055-z

Reply

or to participate.