Mellanblödningar i 3,5 år!

Hej Sylvia, Jag skriver nu till dig som mitt sista hopp. Jag är en frisk kvinna på 32 år och min historia är som följer:

Jag har haft mellanblödningar och spottings konstant (varje cykel utan uppehåll) i ca 3,5 år. De kom från ingenstans och ökade i intensitet, både innan, under och efter ägglossning. Vissa månader kunde det yttra sig nästan som blödningar, men oftast bara som rosa flytningar med lite strängar av färskt blod i.

I ca ett år hade jag dem nästan dagligen, men sedan ändrade de mönster och kom framförallt fram till 2-3 dagar efter ägglossning, för att försvinna veckan innan mens. Men ibland kom spottings mellan ägglossning och mens också. Cykeln förkortades från 29 till 25-26 dagar under dessa år. Men den har varit regelbunden, och jag har hela tiden fått utslag på ägglossningsstickorna (har dock varierat ett par dagar hit och dit).

Efter att ha försökt i 1,5 år blev jag äntligen gravid, och fick min son som nu är ett år gammal. Under graviditeten försvann spottingen. Trots tät helamning kom min mens tillbaks bara 5 veckor efter förlossningen, och problemen med spottingen lät inte vänta på sig. Den var tillbaks igen efter bara ett par månader, och höll i sig.

Jag har nu precis avslutat en 3 månaders behandling med konstgjort gulkroppshormon (Primolut). Under behandlingen försvann spottingen, och min annars så fruktansvärda och rikliga mens normaliserades. Men så snart jag slutade äta dessa piller växte min slemhinna sig supertjock igen (var just på återbesök hos gynekolog), och problemen är tillbaka.

Jag har utretts ordentligt med cellprov, skrapning och ultraljud med kontrastvätska i livmodern för att utesluta något farligt. Jag har inte PCO eller endometrios (testats för detta också). Jag är slank och sund, visar inga andra tecken på progesteronbrist, förutom svårt att bli gravid och ständig spotting, samt hemsk mens. Vansinnigt riklig, ett riktigt blodbad, och gör SÅ ont.

Det är uppenbart att det är en hormonell obalans. Men läkarna säger att jag inte kan normalisera mina hormoner naturligt. Att det enda sättet är att sätta in en hormonspiral. Jag vill verkligen inte detta. Det måste finnas ett annat sätt. Vi vill ha fler barn, och jag vill lösa detta problem på riktigt och långsiktigt.

Nu återstår bara progesteronkräm, och råd bortom den offentliga sjukvården. Jag har varit hos många läkare, men inte kommit någonstans. Snälla hjälp mig - vad kan jag göra? Kan progesteronkräm vara något för mig? Andra tips? Vill så gärna ha en normal menscykel utan mellanblödningar, och en normal mens, som det en gång var. 1000 tack på förhand, varma hälsningar

 

******
Logga in för att se resten av innehållet. Inte medlem? Bli det här - helt gratis.