Kan jag ta progesteronkräm när jag är gravid?

Hej! Jag är gravid i vecka sju, och undrar om jag kan börja med progesteronkräm nu, eller om det är för sent? Hur börjar jag med krämen i så fall, och hur länge ska jag använda den? Jag har inte pratat med min läkare om att ta krämen, och vet ej hur min progesteronnivå ser ut, bör jag göra det först? Jag har ett missfall bakom mig, och har lindrig PCO. Jättetacksam för svar!

Grattis!

Du kan använda progesteronkräm när du är gravid eftersom du har ett missfall bakom dig. Du behöver inte testa nivån av progesteron först.

Har man inte tidigare haft något missfall finns det ingen anledning att använda progesteron under graviditeten. Det går att göra det, det är inte farligt, men det är inte nödvändigt.

"Lindrig PCO" tolkar jag som att du på ultraljud har uppvisat en rad omogna äggblåsor i äggstockarna men förmodligen inte har, eller har haft, hyperandrogenism eller kraftig insulinresistens. I så fall föreligger ingen ökad risk för missfall. Det kan det dock göra vid PCOS med insulinresistens och för högt BMI. [1]

 

******
Logga in för att se resten av innehållet. Inte medlem? Bli det här - helt gratis.