Dr Lee var den amerikanske läkare som startade diskussionen om naturligt progesteron och progesteronkräm och ifrågasatte användandet av syntetiskt östrogen och gestagen. De Lee myntade också begreppet ”östrogendominans” som han menade att vi i allt större grad lider av idag i och med de hormonstörande miljögifter som släpps ut i naturen, tillsatser i kosmetika samt lösningsmedel i de vardagliga saker som omger oss i våra hem och på våra kontor.

Dr Lee har publicerat ett flertal böcker varav den mest lästa är

WHAT YOUR DOCTOR MAY NOT TELL YOU ABOUT MENOPAUSE: The Breakthrough Book on Natural Progesterone (Warner Books, 1996) som han skrev tillsammans med medicinjournalisten Virginia Hopkins. Boken kan beställas via Bokus och Adlibris och en svensk översättning är under redigering.

Personligen var det Dr Lees böcker som gjorde mig intresserad av progesteron och hormonell hälsa och jag har honom att tacka för att jag hittade vad som skulle bli min stora passion – att studera och informera om hormoner och hälsa, framförall kvinnohälsa.

Dr Lee avledd hastigt av en hjärtattack år 2003. Hans änka Patricia beslöt sig för att föra sin makes arv vidare genom att starta webbsajten www.johnleemd.com där bland annat arkivet av Dr Lees nyhetsbrev är publicerat. Hon startade också ett samarbete med en erfaren naturmedicinare och akupunktör och tillsammans beslöt de att börja tillverka en progesteronkräm i enlighet med Dr Lees rekommendationer. Detta blev progesteronkräm som är den enda kräm som får bära Dr Lees namn.

Sommaren 2014 hade jag nöjet att besöka företaget och hälsa på grundarna med undantag av Mrs Lee som numera har dragit sig tillbaka. Hon låter dock hälsa att hon är så glad att hennes makes böcker och idéer har spridit sig världen över och att det numera finns ett så stort intresse för naturligt progesteron ända borta i Sverige. Det är lite extra speciellt eftersom Dr Lee var från Minnesota 🙂

2014-06-26-14.55
En bild på Dr Lee kvällen innan han gick bort samt hans namnskylt.
2014-06-26-16.16
Stacy, Sylvia och Lee

Här kan du läsa mer om Dr John Lee som hans vän och medförfattare Virginia Hopkins skrivit.

About Dr John Lee MD – Author and Pioneer in the Use of Natural Progesterone