Om du har frågor om bioidentiska hormoner
kan du maila info@hormoni.se.
Medlemmar har förtur.

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev
för webbföreläsningar och artiklar.

Varför får man övergångsbesvär
och klimakteriebesvär? »


Vad är östrogendominans? »

Vad tycker de som använt
bioidentiskt progesteron? »

Några frågor och svar om progesteron

Den 8 maj hade vi en webbföreläsning om progesteron och progesteronkräm och jag tänkte publicera några av de frågor som skickades in under föreläsningen då jag vet att det säkert finns fler av er som har liknande frågeställningar.

Om du vill lyssna på inspelningen kan du fylla i din e-postadress här så får du länken direkt.

Min fråga: Om man har ett stort myom, cysta, (ca 10*10cm) på livmodern, skulle ni rekommendera mej att använda progesteronkrämen då för att försöka krympa det? Skulle det kunna fungera? Vad jag förstår så kan myom bero på östrogendominans och då kanske ett progesterontillskott kan motverka detta?

Svar: Myom är godartade tumörer av muskelvävnad och bindväv som växer från livmoderväggen in eller utanpå livmodern. Cellerna i myom är mer känsliga för östrogen än den övriga vävnaden i livmodern och det gör att de delar sig för snabbt och därför växer myomet. Östrogendominans bidrar till uppkomsten av myom och för att krympa dem behöver man få östrogenet under kontroll. Det kan man i allmänhet få med progesteron men problemet med just myom är att de här cellerna kan vara lite oberäkneliga. Vissa myom kan använda även andra hormoner än östrogen som en tillväxtfaktor och det kan ibland inkludera progesteron.

Det här kan man inte veta i förväg så man kan absolut prova med progesteron under några månader och sedan göra uppföljning med ultraljud hos gynekolog för att se om myomet krympt, eller åtminstone stannat i växten. Har det inte det får man sluta med behandlingen och överväga någon annan lösning som operation. Om de har krympt går det bra att fortsätta med progesteron.

Man ska också vara noga med att upprätthålla en bra leverfunktion så att man kan bryta ned östrogen och andra hormoner i normal omfattning. En vuxen kvinna bör konsumera ca 45g fiber per dag, fiber hjälper kroppen att eliminera östrogen. Man bör undvika alkohol, värktabletter och socker. Kålgrönsaker innehåller ett ämne (DIM) som hjälper till att bryta ned östrogen och flera andra örter stärker leverns avgiftningsförmåga.

Min fråga: Är det förenat med någon risk att använda progesteronkräm om man har hormonspiral?

Svar: Det är inte en farlig kombination i sig men det har ingen mening. Gestagen är ett ämne man bör undvika eftersom det är förenat med hälsorisker. Det kan också ge biverkningar som depression, låg sexlust och viktproblem. Man får brist på B6 av p-piller tex. I övergångsåldern kan gestagenet i en spiral göra att man får symptom på östrogenbrist. Att lägga till progesteron förändrar inte det här. Om jag äter något onyttigt till lunch och något nyttigt till middag så var ju lunchen fortfarande onyttig.

Om det här är något som berör dig så föreslår jag att du tittar på alternativ. Ibland kan det förstås vara viktigare att förhindra en oönskad graviditet och då får man väga fördelar och nackdelar mot varandra. Huvudsaken är att man tar ett informerat beslut. Det finns andra preventivmetoder som kondom, pessar och billingsmetoden tex.

Min fråga: Kan jag använda krämen istället för Provera. Vissa anser inte att den ger fullgott skydd.

Svar: Det beror på vad du använder Provera för och vilket skydd du menar. Om det gäller östrogenbehandling så är rådande praxis att oralt och vaginalt progesteron ger fullgott endometrieskydd vid samtidig östrogenbehandling men att kräm inte gör det.

Det här kommer sig delvis av att man i studierna med kräm inte kunnat påvisa att nivån av progesteron i blodet stigit till samma nivåer som vid oral och vaginal applicering. Att något inte syns i blodet betyder dock inte per automatik att det inte har nått ut i vävnaderna.

Jag tycker att man ska se till individen. Vissa klarar sig utmärkt på kombinationen östradiolplåster och progesteronkräm. Jag förstår inte heller varför det skulle vara bättre att riskera bröstcancer och hjärtsjukdom med gestagen jämfört med en eventuellt ökad risk för livmodercancer. Jag får inte ihop den logiken.

Om man ska använda kräm eller inte beror på hur mycket östradiol man använder och i vilken form (tabletter eller plåster) samt vilka besvär man har och hade innan menopaus (om man passerat den). Prova tycker jag att alla kan göra under en period i alla fall för att kunna utvärdera hur det gick. 3-6 månader kan vara lämpligt och sedan görs uppföljning med ultraljud hos gynekolog för att fastställa livmoderslemhinnans status.

Om slemhinnan är för tjock och behöver komma ut kan man antingen ta en 2-veckors kur med ett gestagen som Provera eller en två-veckors kur med en relativt hög dos progesteronkräm, säg minst ca 40mg per dag för att framkalla en blödning. Även om slemhinnan förtjockats under det att man använt progesteronkräm kan man vara säker på att den hade varit ännu tjockare om man inte använt kräm. Det kan alltså ändå vara en bra idé att använda progesteronkräm samtidigt som östrogenet trots att man kanske måste framkalla en bortfallsblödning emellanåt med gestagen som är mycket starkare.

I USA löser man det här problemet genom att skriva ut oralt progesteron men det finns ju inte i Sverige så jag blir lite störd av att svenska kvinnor då får rekommendationen att använda gestagen hellre än progesteron bara för att det kommer i krämform. Vaginalt progesteron som visserligen också löser detta problem finns inte i lämpliga doser i Sverige för kvinnor som samtidigt använder östrogen. Vaginaltabletterna som vissa har fått utskrivna innehåller alldeles för mycket och ni kommer garanterat att få biverkningar av dem.

Det är inte heller alla som upplever det här problemet. Vissa får inte en förtjockad slemhinna och då har man ju inget problem. Det innebär att östrogenbehandlingen är så pass svag att den inte påverkar livmoderslemhinnan och då är allt frid och fröjd. Det är detta man eftersträvar i en kombinationsbehandling. Det handlar inte om att vräka på med östrogen under en period och sen vräka på med gestagen under nästa period för att få ut det som växte till sig under östrogenperioden. Målet ska vara att få till en kontinuerlig balans.

Min fråga: Är det någon skillnad mellan ProgesterAll och individbaserad bioidentisk progresteronkräm som man kan få i utlandet? Styrka?

Svar: Inte vad gäller det verksamma ämnet vilket är progesteron. ProgesterAll kommer i en koncentration om ca 1,7% vilket motsvarar 960mg progesteron i en tub vilket är lika med 48 doser á 20mg.

En egentillverkad kräm på sk "compounding pharmacies" (eller extempore på svenska) kan ha den styrka den utskrivande läkaren har bestämt. Den kan också innehålla andra ämnen förstås eller ha en annan krämbas.

Det är inte bättre med en sådan kräm utan de är likvärdiga. Även om en läkare sagt att du ska ta si och så mycket kommer du ändå att få prova dig fram. Du kan enkelt anpassa dosen av ProgesterAll så att det passar dig.

I de fall man behöver en mycket högre dos, tex vid epilepsi eller för att förhindra missfall kan det vara mer praktiskt (och ekonomiskt) att använda vaginalt progesteron vilket kan skrivas ut i Sverige. Dock endast vid indikationen missfall (i Sverige alltså). Vissa läkare skriver dock ut vaginalt progesteron även till kvinnor med andra besvär men då är tyvärr dosen i allmänhet för hög.

Min fråga: Hej! Hur använder man krämen vid återkommande mellanblödningar?

Svar: Börja med krämen lite tidigare i cykeln, dag 12 någonstans. Använd minst 30mg per dag uppdelat på morgon och kväll. Vissa kan behöva lite mer. Var noga med att inte gå under den här dosen under den sista veckan av behandlingen eftersom det kan göra att du får mellanblödningar. Var också noga med att ta krämen vid ungefär samma tidpunkter varje dag.

Man kan också får problem med mellanblödningar om man har använt krämen vid fel tidpunkt i cykeln. Om du började använda kräm för att din mens är över två veckor sen då kan den komma mitt under behandlingen, det är ganska vanligt. Då slutar du med krämen och börjar räkna om från den första blödningsdagen.

Det kan också bli mellanblödningar när man använder en för låg dos under tvåveckorsintervallet. Har man fortfarande mens och vill stödja lutealfasen med progesteron ska man använda minst 20-30mg per dag under de två veckorna.

Min fråga: Hur framställs progesteron, vad är det gjort av? Är det kemiskt framställt eller naturligt?

Svar: Det framställs i laboratorium genom att utgå ifrån ämnet diosgenin som utvinns från soja eller från mexikansk vildjams (Dioscorea Villosa). Diosgenin har en kemisk struktur som liknar steroidernas och därför fungerar den utmärkt som "mall" kan man säga. Man skapar sedan en molekyl som är identisk med progesteron.

Alla steroidhormoner för kommersiellt bruk tillverkas ur diosgenin men när man tillverkar tex gestagen gör man en molekyl som inte återfinns hos varken människor eller djur.

Den här metoden upptäcktes 1939. Innan dess utvann man progesteron ur äggstockarna från suggor och ur moderkakan från nyförlösta kvinnor.

Det kan lätt bli missvisande när man använder ord som syntetiskt, kemiskt och naturligt eftersom många ämnen, tex progesteron, kan sägas vara alla tre. Allt i naturen är kemiskt på ett eller annat sätt för allt består av atomer. Något som är syntetiskt betyder att det är tillverkat (syntetiserat) men det kan ju vara ett ämne som är tillverkat identiskt med ett ämne som även återfinns i naturen eller i kroppen. Som progesteron tex. Och så slutligen naturligt. Kvicksilver är ett naturligt ämne. Ett grundämne till och med. Men det är livsfarligt. Med tanke på detta tycker jag att bioidentiskt, eller bioekvivalent, är bra begrepp som syftar på att ämnet inte skiljer sig molekylärt sett från ett kroppseget ämne oavsett tillverkningsform.

Min fråga: Jag började med krämen i söndags för att bli gravid men blev trött, migrän och väldigt illmående vilket resulterade i att jag fick sjuksriva mig. Jag har enligt test lågt progesteron. Kan kroppen ha blivit chockad?

Svar: Nej, inte chockad direkt men det är möjligt att du reagerar starkare på progesteronets nedbrytningsprodukter än andra. Det kan bero på flera saker. Tex kan man vara så helt enkelt. Om du normalt har väldigt svår PMS efter ägglossning kan det vara för att du inte tål låga mängder av progesteron. Då måste du prova dig fram till en dos du tål bättre, börja på 40mg och testa uppåt därifrån.

Det kan också ha att göra med en sämre leverfunktion, du kanske är inne i en period av stress och/eller äter och dricker sådant som belastar levern, tex värktabletter, vin, vete, socker. Om du detoxar lite försiktigt under en period och sedan börjar med progesteron igen kan det gå bättre.

Min fråga: Kan progesteron hjälpa mot riklig mens och mens som håller på i upp till tio dagar?

Svar: Ja, det kan det göra. Börja med krämen lite tidigare i cykeln, redan på dag 9-10 någonstans och använd lite mer kräm, ca 40mg per dag. Det här bör göra mensen mer sparsam och kortare till nästa cykel. Ju fler cykler du använder krämen så här, desto mer normal kommer den att bli. Ibland kan det hända att man får använda mer kräm och börja ännu tidigare i cykeln. Det kan man med fördel göra de första gångerna.

Min fråga: Har en dotter som är 23 år och använder yasmin pga finnar. Har gått på diverse detox, dieter, använder vitaminer, mineraler fettsyror, och inget annat än p-piller fungerar. Kan man använda progesteroncreme och få samma effekt som yasmin?

Svar: Akne beror ofta på ett förhöjt testosteron som ombildas till den kraftigare formen dihydrotestosteron (DHT). Den vanligaste orsaken till förhöjt testosteron hos kvinnor är ett obalanserat blodsocker och insulinresistens. Kosten är alltså mycket viktig och det handlar inte om tillfälliga dieter utan att i allmänhet äta så att man har ett jämnt blodsocker. Det betyder att man bör utesluta mycket av kolhydraterna, framförallt vetet som i sig kan ge upphov till hudbesvär pga att det orsakar inflammation i kroppen i mer eller mindre utsträckning beroende på hur känslig man är mot det.

Utöver det kan man använda progesteronkräm eftersom det till viss del förhindrar omvandlingen av testosteron till DHT. Det gör också örten sågpalmetto som kan köpas på Apotek eller hälsokostaffär, tex preparatet Sabamin. Det står att den är avsedd för män men det går även bra för kvinnor att använda sågpalmetto.

Min fråga: Innebär progesteronbehandlingen att menopausen skjuts upp? Är det ägglossningen som påverkas av krämen via progesteronet så att säga?

Svar: Nej, man kan inte skjuta upp menopausen. Den beror på att ägganlagen tar slut och det gör de oavsett vilka hormoner man tillför. Man kan påverka ägglossningen med hjälp av progesteronet av den anledning att det gör östrogenet mer effektivt. Det är östrogen som får ägganlagen att mogna så progesteronet hjälper till indirekt.

Min fråga: Krävs det test för att kunna börja med progesteronkräm, eller kan man börja i förklimakteriet om man anser att man har vissa av besvären som nämns?

Svar: Nej, för att börja med progesteronkräm måste man inte göra ett test. De symptom man brukar ha på progesteronbrist i en viss ålder är så pass tydliga att man lugnt kan prova och se hur det funkar.

Min fråga: Är 45 år och har de senaste åren haft extremt oregelbunden menstruationscykel, allt från 16 till 58 dagar, och misstänker att jag är i övergångsåldern. Har en massa andra symptom också, tex, hjärtklappning, vallningar, yrsel. Är väldigt svårt att veta när och om jag har ägglossning så hur ska jag veta när jag ska börja använda krämen och hur lång tid tar det innan hormonerna börjar balansera sig?

Svar: Utgå ifrån var du är just nu. Om du har väntat på mens i över 2 veckor i den här nuvarande cykeln börjar du med krämen på en gång och använder 20-30mg per dag i 14 dagar och därefter gör du uppehåll.

Om inte mensen kommer nu heller inom 2 veckor så börjar du om ändå med krämen. 20-30mg per dag i 14 dagar till.

Kommer det en blödning så räknar du det som dag 1. Skulle den komma fast du fortfarande håller på och smörjer med krämen så gör du uppehåll och börjar räkna om.

Om du vaknar mycket på nätterna med hjärtklappning och svettningar kan jag rekommendera taurin som hjälper bra mot det.

Det är svårt att säga när du kommer att uppnå resultat eftersom alla är olika och det kan finnas andra omständigheter som bidrar till din obalans. Med progesteronkräm brukar man i alla fall känna effekt relativt omgående men om du först känner lite förvärrade besvär, kom ihåg att det är vanligt så gör inte uppehåll då utan ta lite mer och ge det två veckor.

Min fråga: Om man har en cykel på bara ca 21 dagar, när ska man starta och hur länge bör man ta Progesterall då?

Svar: Det är vanligt att cykeln blir kortare när man inte längre ägglossar regelbundet. Prova att börja med ProgesterAll redan på dag 10-12 ungefär och ta lite mer, ca 30mg per dag uppdelat på morgon och kväll. Runt dag 17-18 ungefär kan du höja till 40mg per dag. Det är viktigt att inte ta för lite under den senare delen av behandlingen för det kan utlösa mensen för tidigt.

Min fråga: Är det ok att kombinera progesteronkräm med antidepressiva och Levaxin?

Svar: Det går bra att kombinera progesteronkräm med aminosyror, antidepressiva, med blodtrycksmedicin och med Levaxin. Men tänk på att progesteron i sig kan påverka de här besvären i positiv riktning och att man ska vara uppmärksam på om man kan behöva sänka dosen eller sätta ut läkemedlet helt och hållet. Det gör man förstås i samråd med sin läkare. Att använda Johannesört samtidigt som progesteron kan minska effekten från progesteronet för det gör att progesteronet elimineras snabbare.

Min fråga: Hur kan det komma sig att min svettningar ökar med mera progesteron? Har Estradot plåster som enligt ordination ska kompletteras med progesteron! Mic, vagitorer eller prog. kräm. Med bara Estradot minskat svettningarna, med progesteron ökar de. 59 år, amputerad livmoder sedan 5½ år, trötta binjurar och långvarig stress.

Svar: Jag förstår att svettningarna ökar om du använder progesteron som vagitorier för de kommer i för hög dos och blockerar det östrogen som finns i plåstret och därför känner du av svettningarna då. Eftersom du inte har någon livmoder behöver du inte oroa dig för en eventuellt förtjockad slemhinna utan du använder förslagsvis bara 5-10mg progesteronKRÄM per dag i 26 dagar i följd och 4-5 dagars uppehåll varje månad. Den här lilla mängden progesteron ser bara till att östradiolet i plåstret kommer till sin rätt och utan att ställa till med något annat den inte ska.

Min fråga: Jag har använt Progesterallkrämen i snart tre år i 25-dagarscykler. Hur länge kan man hålla på? Jag är nu 59 år.

Svar: Så länge du mår bra av den kan du använda den hur länge du vill.

 

 


© 2009-2013 Hormoni.se | info@hormoni.se | Prenumerera på nyhetsbrev | Föreläsningar | Press | Länkvänner | Kontakta oss | Användarvillkor