Hormoni – Allt om progesteronkräm

Sök innehåll

Logga in

Email:
Password:
Remember   

Forgot Password

Inte medlem än? Registrera dig här

Medlemskap är gratis! Här kan du läsa mer om varför vi tycker att du ska bli medlem på Hormoni :-)

Varför du ska bli medlem

Mellanblödningar i 3,5 år!

Av den 13 december, 2015 i Frågor & Svar, Progesteronkräm med Inga kommentarer

Hej Sylvia,
Jag skriver nu till dig som mitt sista hopp. Jag är en frisk kvinna på 32 år och min historia är som följer:

Jag har haft mellanblödningar och spottings konstant (varje cykel utan uppehåll) i ca 3,5 år. De kom från ingenstans och ökade i intensitet, både innan, under och efter ägglossning. Vissa månader kunde det yttra sig nästan som blödningar, men oftast bara som rosa flytningar med lite strängar av färskt blod i.

I ca ett år hade jag dem nästan dagligen, men sedan ändrade de mönster och kom framförallt fram till 2-3 dagar efter ägglossning, för att försvinna veckan innan mens. Men ibland kom spottings mellan ägglossning och mens också. Cykeln förkortades från 29 till 25-26 dagar under dessa år. Men den har varit regelbunden, och jag har hela tiden fått utslag på ägglosnningsstickorna (har dock varierat ett par dagar hit och dit).

Efter att ha försökt i 1,5 år blev jag äntligen gravid, och fick min son som nu är ett år gammal. Under graviditeten försvann spottingen. Trots tät helamning kom min mens tillbaks bara 5 veckor efter förlossningen, och problemen med spottingen lät inte vänta på sig. Den var tillbaks igen efter bara ett par månader, och höll i sig.

Jag har nu precis avslutat en 3 månaders behandling med konstgjort gulkroppshormon (Primolut). Under behandlingen försvann spottingen, och min annars så fruktansvärda och rikliga mens normaliserades. Men så snart jag slutade äta dessa piller växte min slemhinna sig supertjock igen (var just på återbesök hos gynekolog), och problemen är tillbaka.

Jag har utretts ordentligt med cellprov, skrapning och ultraljud med kontrastvätska i livmodern för att utesluta något farligt. Jag har inte PCO eller endometrios (testats för detta också). Jag är slank och sund, visar inga andra tecken på progesteronbrist, förutom svårt att bli gravid och ständig spotting, samt hemsk mens. Vansinnigt riklig, ett riktigt blodbad, och gör SÅ ont.

Det är uppenbart att det är en hormonell obalans. Men läkarna säger att jag inte kan normalisera mina hormoner naturligt. Att det enda sättet är att sätta in en hormonspiral. Jag vill verkligen inte detta. Det måste finnas ett annat sätt.. Vi vill ha fler barn, och jag vill lösa detta problem på riktigt och långsiktigt.

Nu återstår bara progesteronkräm, och råd bortom den offentliga sjukvården. Jag har varit hos många läkare, men inte kommit någonstans. Snälla hjälp mig – vad kan jag göra? Kan progesteronkräm vara något för mig? Andra tips? Vill så gärna ha en normal menscykel utan mellanblödningar, och en normal mens, som det en gång var. 1000 tack på förhand, varma hälsningar


lock

Detta innehåll visas endast för registrerade medlemmar.

Klicka här för att bli medlem. Det är gratis!

 

Är du redan medlem? Logga in nedan

E-post
Lösenord
 
Kom ihåg mig (i 2 veckor)

Klicka här om du glömt ditt lösenord

Hormoni

Om författaren

Om författaren: Sylvia Oppenheim är grundare och initiativtagare till bloggen www.hormoni.se som bildades 2009 med målsättningen att informera och dela erfarenheter kring hormonell och reproduktiv hälsa. Efter att år 2003 ha diagnostiserats med PCOS och fått rådet att "skaffa sig en kille och ställa sig i IVF-kön" har Sylvia själv biohackat sin hälsa från hormonellt kaos och infertilitet till hormonell balans, en naturlig graviditet och en frisk dotter som föddes 2011. Och tillbaka till hormonell balans igen! På vägen har hon samlat på sig kunskap, erfarenhet och tankegångar som hon delar via blogg, nyhetsbrev och i utbildningssammanhang. Sylvia är entreprenör, skribent och researcher. Hon är huvudsakligen självlärd och har bara läst en endaste medicinsk grundkurs på Kristianstad Högskola. Hon har däremot gått utbildningar inom funktionsmedicin av Dr Sara Gottfried och Chris Kresser. Hennes specialintressen är gynekologisk endokrinologi och psykiatri. Hon sitter med i redaktionen för Näringsmedicinsk Tidskrift. .
Top